Arbeidsrechtelijke kwestie?
Onze arbeidsrechtjuristen beschikken over brede kennis van arbeidsrechtelijke onderwerpen. Een aantal ervan bespreken we hieronder. Staat jouw probleem er niet tussen? De onderstaande lijst is niet volledig, dus neem gerust contact op.
- Ontslagrecht;
- Arbeidsovereenkomsten;
- Ziekteverzuim en re-integratie;
- Overige onderwerpen zoals Arbowetgeving, zzp’ers en medezeggenschap;
- Uitzenden, detacheren en payrolling.
Ontslagrecht
Het ontslagrecht bestaat uit wetten en regels over het einde van de arbeidsovereenkomst. De werknemer kan zelf ontslag nemen (opzeggen) of de werkgever neemt juist het initiatief. Vooral dat laatste is met strenge regels omgeven.
Toch eindigt het overgrote deel van de ontslagkwesties waarbij de werkgever het initiatief neemt met een beëindigingsovereenkomst, vaak aangeduid als vaststellingsovereenkomst. Juist daarom is een advocaat lang niet altijd nodig. Die is immers gespecialiseerd in procederen bij de rechter, maar veel kwesties komen nooit voor de rechter.
Naast de vaststellingsovereenkomst vallen nog tal van andere deelonderwerpen onder het ontslagrecht, bijvoorbeeld:
- Disfunctioneren en verbetertrajecten;
- Verstoorde arbeidsrelatie;
- Verwijtbaar handelen door werknemer of werkgever;
- Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen;
- Ontslag op staande voet;
- Collectief ontslag.
Daarnaast kun je ook denken aan kwesties over de transitievergoeding, de opzegtermijn, opzegverboden en uitdiensttreding tijdens ziekte. Ook het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst en de aanzegverplichting zijn onderwerpen die onder het ontslagrecht vallen.
Of je nu werkgever of werknemer bent, onze juristen kunnen je verder helpen met helder advies en deskundige bijstand.
Arbeidsovereenkomsten
Een goede arbeidsovereenkomst is het halve werk. Hoewel een schriftelijk contract niet verplicht is, raden wij werkgevers aan altijd een schriftelijke arbeidsovereenkomst op te (laten) stellen. Hierin kun je de afspraken met de werknemer vastleggen. Ook rust er op werkgevers een informatieplicht in het kader van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Daarnaast is de arbeidsovereenkomst een visitekaartje van de werkgever. Heb je alles op alles gezet om dat ene toptalent binnen te halen, schuif je haar een arbeidscontract met onbegrijpelijke juridische haarkloverij onder de neus. Dat kan beter.
Onze juristen kunnen de arbeidsovereenkomsten voor jouw organisatie opstellen. Juridisch waterdicht en elk woord geschreven met jouw organisatie in gedachten!
Uiteraard kunnen onze juristen ook helpen bij het controleren, actualiseren en verbeteren van de arbeidsovereenkomsten die jouw organisatie gebruikt.
Ziekteverzuim en re-integratie
De wetgever legt de verantwoordelijkheid voor de re-integratie van een zieke medewerker de eerste twee jaar bij de werkgever en werknemer gezamenlijk.
Voor de werkgever gelden tal van regels, zoals het inschakelen van de bedrijfsarts en het aanbieden van passend werk. Ook op de werknemer rusten verplichtingen: de oproep van de bedrijfsarts is niet vrijblijvend en passend werk mag je niet weigeren zonder goede reden.
Een goed ziekteverzuimbeleid met vastgelegde afspraken in een verzuimregeling kan veel gedoe voorkomen. Ontstaat er toch een verschil van inzicht, dan staan onze juristen klaar om je te helpen. Bijvoorbeeld door je rechtspositie te beoordelen of door begeleiding bij een ingewikkeld of stroef lopend re-integratie traject.
Overige onderwerpen
In het arbeidsrecht zijn nog tal van andere onderwerpen waarover onze juristen deskundige kennis bezitten. Denk aan het opstellen en actueel houden van arbeidsrechtelijke documenten, zoals de personeelsregeling of studieovereenkomsten, maar ook bijzondere arbeidsovereenkomsten, zoals fictieve dienstbetrekkingen, oproepovereenkomsten, uitzendovereenkomsten en opdrachtovereenkomsten voor zzp’ers.
Andere kwesties waarover je onze juristen kunt raadplegen zijn bijvoorbeeld:
- Arbowetgeving en de zorgplicht van de werkgever;
- Arbeidsconflicten en overtredingen van bedingen in het contract;
- Bijzondere bedingen, zoals het concurrentiebeding en het eenzijdig wijzigingsbeding;
- Cao’s en arbeidsvoorwaarden;
- Medezeggenschap (de ondernemingsraad);
- Privacy, werknemersrechten en discriminatie;
- Reorganisatie;
- Andere arbeidsvormen, in het bijzonder de inzet van zzp’ers.
Laat onze juristen vandaag nog even kijken naar jouw kwestie. Het eerste gesprek is altijd kosteloos.
Uitzenden, detacheren en payrolling
Onze arbeidsrechtjuristen beschikken over specialistische juridische kennis van wet- en regelgeving rondom uitzend- en payrollovereenkomsten. Zo kent de Waadi voor ons geen geheimen en we zijn goed bekend met de vereisten van het SNA-keurmerk. Of je nu de ABU-cao of juist de NBBU-cao toepast, onze juristen kunnen je helpen jouw uitzend- of payrollonderneming door ingewikkelde regelgeving heen te loodsen.
De komende jaren staat de uitzendbranche als gevolg van de verwachte invoering van het toelatingsstelsel in 2027 stevige uitdagingen op het gebied van compliance te verwachten. Voor detacheringsbureaus die met zzp’ers werken is dat nu al het geval, gelet op de Belastingdienst die de handhaving van de Wet DBA weer heeft opgestart.
Kortom, blijf niet stilzitten en schakel onze juristen in. Zij kunnen je helpen om jouw uitzend-, detacherings- en/of payrollonderneming toekomstbestendig te maken.
Wat is het arbeidsrecht
Hierboven hebben we al flink wat onderwerpen omschreven die onder het arbeidsrecht vallen. Maar wat is het arbeidsrecht in het algemeen? Het arbeidsrecht is het geheel van wetten en regels over individuele en collectieve arbeidsverhoudingen. Individuele aspecten gaan bijvoorbeeld over de overeenkomst tussen de werkgever en werknemer. Collectieve onderdelen zijn onder meer het cao- en medezeggenschapsrecht.
Het arbeidsrecht kent twee belangrijke uitgangspunten. Ten eerste ongelijkheidscompensatie. De gedachte hierachter is dat de werknemer maar één keer zijn arbeid kan verkopen, terwijl de werkgever een werknemer gemakkelijk kan inwisselen voor een andere werknemer. De werknemer is hierdoor de zwakkere partij. Hoewel dat in de huidige arbeidsmarkt misschien niet meer altijd opgaat, is het arbeidsrecht nog steeds sterk gericht op het beschermen van de rechtspositie van de werknemer.
Het tweede uitgangspunt wordt aangeduid als het ‘organisatiebeginsel’. De gedachte hierachter is dat de arbeidsverhouding meer is dan een contract. Het is een menselijke relatie, doorgaans voor de lange termijn, die de ondernemer in staat stelt te ondernemen en resultaten te bereiken, waar de samenleving van profiteert. De vrijheid van ondernemerschap is een grondrecht. Het arbeidsrecht mag dus niet zo streng zijn, dat het ondernemen onmogelijk wordt gemaakt.
Er is sprake van een spanningsveld tussen beide uitgangspunten. Strengere regels over bijvoorbeeld ontslag, maken het ondernemen moeilijker, maar versterken de positie van de werknemer. Soepelere regels over ontslag maken het de ondernemer juist makkelijker, maar verzwakken de positie van de werknemer.
Wetten en regels in het arbeidsrecht vormen vaak een compromis van beide uitgangspunten en daarbij kunnen ook nog andere belangen spelen. Dit verklaart waarom het arbeidsrecht zo omvangrijk en complex is.
Contact
Gelukkig zijn er mensen die het leuk vinden om dit stelsel van wet- en regelgeving te bestuderen. Zij kunnen je wegwijs te maken met helder advies en duidelijke taal.
Neem contact op