Als werkgever of leidinggevende wil je het potentieel van je medewerkers natuurlijk optimaal benutten. Open communicatie, feedback en (functionerings)gesprekken horen daarbij. Maar hoe breng je talenten, verbeterpunten en algeheel functioneren van je personeel in beeld? Dat kan met de 360 graden feedback methode. Lees hier wat 360 graden feedback is en hoe je dit kunt inzetten voor jouw medewerkers.
Wat is 360 graden feedback?
Met de 360 graden feedback methode wordt iemand door meerdere mensen beoordeeld. Op de werkvloer kunnen dit personen zijn zoals:
- Collega’s
- (Andere) leidinggevenden
- Medewerker (zelfbeoordeling)
- Klanten
Hiermee wordt een vollediger beeld van een persoon verkregen dan wanneer er alleen feedback wordt gegeven door de directe leidinggevende.
Voordelen van de 360 graden feedback methode
Waarom is het een goed idee om aan de slag te gaan met 360 graden feedback? Dit zijn een aantal voordelen voor jou als werkgever of leidinggevende:
- Voorkomt eenzijdige top-down gesprekken
- Verhoogt betrokkenheid onderling
- Meerdere invalshoeken verhogen de betrouwbaarheid van de beoordeling
- Helpt het functioneren van medewerkers effectief te verbeteren
- Vermindert verloop van personeel, bespaart kosten voor werving- en selectie
- Eventuele problemen kunnen eerder worden gesignaleerd
Voorkom weerstand bij medewerkers
Wanneer feedback alleen van de directe leidinggevende komt, kan dit weerstand oproepen bij medewerkers. Zo’n top-down aanpak, waarbij de feedback van één kant komt, activeert doorgaans een fight or flight reactie. Oftewel, gaan we vluchten of vechten? Dit is een instinctieve reactie van ons brein op “gevaar” of aanvallende situaties.
Die fight or flight reactie legt niet bepaald een werkbare basis voor goed functioneren. Medewerkers vluchten bijvoorbeeld voor de “kritiek” door deze te negeren of worden boos. Met 360 graden feedback is het risico aanzienlijk kleiner dat de beoordeling als eenzijdig of aanvallend voelt voor je medewerkers.
Hoe zet je 360 graden feedback in?
360 graden feedback is een goede aanvulling op de beoordelingscyclus van je medewerkers. Bijvoorbeeld door 360 feedback te vergaren voorafgaand aan een functionerings- of beoordelingsgesprek.
Maar je kunt 360 graden feedback ook vaker inzetten. Bijvoorbeeld maandelijks. Zo voorzie je medewerkers regelmatig van input en werken je samen continu aan persoonlijke ontwikkeling.
360 graden feedback in 4 stappen
Aan de slag met de 360 graden feedback methode? Zo kun je goed van start:
- Bepaal voor elke medewerker doelen waar jullie mee aan de slag gaan. Maak deze doelen (of KPI’s) bij voorkeur meetbaar, zodat je hier zo objectief mogelijk op kunt beoordelen.
- Bepaal wie er feedback gaat geven. Kies voor elke medewerker een feedbackteam van zo’n 3 tot 10 personen. Probeer hier verschillende invalshoeken bij te betrekken.
- Verzamel de feedback met gebruik van een eenvoudig en bondig beoordelingsformulier. Zo maak je het laagdrempelig om feedback te geven. Bovendien structureer je direct hoe de feedback gegeven wordt, wat analyseren eenvoudiger maakt.
- Koppel de resultaten terug aan de medewerker. Analyseer voorafgaand de verzamelde feedback. Zijn er overeenkomsten? Wat zijn de verschillen? En welke kansen voor verbetering zijn er?
Tip: houd de namen van het feedbackteam geheim voor de medewerker in kwestie. Door de feedback te anonimiseren, vergroot je de kans op eerlijke feedback zonder sociaal wenselijke antwoorden.
Ondersteuning bij HR?
Benieuwd hoe je de beoordelingscyclus voor je medewerkers het best kunt inrichten? Of zit je met een andere HR gerelateerde vraag? Onze specialisten adviseren je graag op het gebied van HR. Laten we eens kennismaken, dan kijken we samen naar jouw situatie.