Je merkt als werkgever of manager dat de teamsamenwerking niet helemaal lekker loopt. Maar waar kan dit aan liggen en hoe kun je dit verbeteren? Wij leggen het uit aan de hand van de Lencioni piramide. En geven jou 6 tips voor het verbeteren van de samenwerking.
Het belang van een goede teamsamenwerking
Het is van belang dat een team goed functioneert. Een goede samenwerking draagt namelijk bij aan het bedrijf. Denk aan de medewerkerstevredenheid, tegen het verzuim, maar ook de bedrijfsdoelstellingen. Een tevreden medewerker zal zich minder snel ziekmelden en een goed functionerend team zullen meer gericht zijn op bedrijfsresultaat.
Je kunt het team ontwikkelen aan de hand van de piramide van Lencioni. Wel is het van belang dat ieder lid wilt meewerken aan het verbeteren van de samenwerking.
Welke piramide?
De Lencioni piramide van Patrick Lencioni. De piramide is een methode om de samenwerking binnen een team te verbeteren. De piramide beschrijft vijf factoren die belangrijk zijn voor een goede teamsamenwerking. Dat ziet er zo uit:
De onderste factor (vertrouwen) is het fundament voor een team. De factoren die volgen, zullen het team steeds verder positief ontwikkelen. De vijf frustraties van teamwork liggen aan de kant van een zwak team. We leggen de frustraties aan je uit:
1. Gebrek aan vertrouwen
Bij gebrek aan vertrouwen zal het team uit elkaar vallen. Eigenlijk net zoals bij iedere vriendschap of andere relaties. Het is van belang dat iedereen in het team zich kwetsbaar kan opstellen. De teamleden weten wat er speelt in het leven van een ander, kunnen hulp vragen, leren met en van elkaar en geven elkaar feedback.
2. Angst voor conflicten
Oftewel, kunstmatige harmonie. Het gif voor een team. Want doen alsof je iemand wel mag en vervolgens thuis vuur te spuwen over die collega. Of erger; roddelen op het werk met andere collega’s.
Als er vertrouwen is gecreëerd, kan het échte gesprek worden gevoerd. Het uitspreken van de issues. Hoe ongemakkelijk het ook is. Wanneer het issues tussen de teamleden is uitgesproken en opgelost, zal er meer ruimte ontstaan voor echte samenwerking.
3. Gebrek aan betrokkenheid
Deze frustratie gaat om de bereidheid en vermogen van een team om goede afspraken met elkaar te maken en te werken met complete instemming. Als deze frustratie er niet is, werkt het team niet langs elkaar maar met elkaar. Er is hierbij zeker geen sprake van onwil. Maar er moeten afspraken worden gemaakt.
4. Vermijden van verantwoordelijkheid
Durf jij jouw collega’s aan te spreken als zij een taak niet hebben afgerond, en andersom? Nee? Dan vermijd het team de verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid begint natuurlijk bij jezelf. Maar elkaar aan de gemaakte afspraken houden hoort bij een goed werkend team. Doet het team dit niet? Dan wordt de lat steeds lager en zal het samenwerken op een lager pitje komen.
5. Weinig aandacht voor resultaat
En hiermee wordt niet het persoonlijke resultaat bedoeld, maar juist het teamresultaat. Het behalen van persoonlijke doelen en status vertroebelt juist het collectief succes. De focus moet wat meer van de individuele resultaten naar de gezamenlijke resultaten gaan. Anders gaan de teamleden tegen elkaar ‘strijden’ in plaats van samen te werken. Kennis wordt niet gedeeld en elkaar helpen komt er ook niet van. Dit gaat dan weer ten koste van de productiviteit.
Tips voor verbetering van onderlinge samenwerking
Want hoe kun jij als werkgever of manager helpen aan de samenwerking van een team? Wij merken dat medewerkers vaak niet weten hoe zij bijvoorbeeld feedback moeten geven. Zij weten vaak niet hoe zij dit moeten doen of durven niet (gebrek aan vertrouwen). Voorkom dus dat jou medewerkers frustraties opkroppen met deze tips:
- Assertiviteitstrainingen
Hiermee help je jouw medewerker wat meer zelfverzekerder en assertiever te worden. Zo kunnen zij eerder hun grenzen aangeven en leren communiceren.
- Cursus feedback geven (en ontvangen)
Want ja, wat voor de één feedback is, is voor de ander flinke kritiek. Door een feedback cursus in te plannen voor jouw team, leert iedereen dezelfde manier en is eht meteen een teambuilding oefening.
Door het inzetten van een coach, leert een medewerker het maximale uit zichtzelf te halen.
- Functioneringsgesprekken
Ja, dit gaat om één persoon. Maar je kunt de werknemer wel een 360 graden feedback laten uitvoeren. Hiermee moet de werknemer feedback vragen aan collega’s. Perfecte gelegenheid om het team de tips en tricks van de feedback cursus in praktijk te brengen.
- Teambuilding oefeningen
De trust fall blijft een oefening die een vertrouwensband creëert. Maar er zijn genoeg andere activiteiten die je kunt doen. Denk aan online spellen of bepaalde sporten.
- Tijd en ruimte geven
Toch wel een belangrijke. Geef als werkgever of manager jouw team de ruimte voor meetings en om te lachen. Maar denk ook aan de feedbackmomenten inplannen. Zo kunnen de teamleden zich voorbereiden en wordt dit ook daadwerkelijk gedaan.