De laatste tijd krijg ik zeer regelmatig vragen van mensen over hoe ze nu het best een nieuwe baan kunnen vinden. Ik krijg die vraag vooral sinds de Coronacrisis en sinds ik me gespecialiseerd heb in loopbaancoaching. Als loopbaancoach help ik mensen namelijk niet alleen te ontdekken wat hun talenten zijn en daarmee wat hun ideale baan is, maar ook hoe en waar ze deze kunnen vinden. Dus dacht ik, hoogtijd om er eens een blog over te schrijven. Want de tips die ik de vraagstellers geef, zijn wellicht ook bruikbaar voor jou.
1. Breng je kwaliteiten in kaart
Weet jij waar je talenten liggen? Waar ben je goed in of waar krijg je energie van? Maar ook de andere kant op, waar heb je een hekel aan? Welke eigenschappen zijn kenmerkend voor jou en wat voor soort organisatie past hierbij? Kortom wanneer je start met het in kaart brengen van jouw persoonlijke eigenschappen, is het in een sollicitatiebrief ook makkelijker uitleggen waarom je een bepaalde baan wilt en daarmee vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe breng ik dit dan in kaart hoor ik je denken. Hier zijn verschillende methodieken voor, maar om een start te maken kun je gebruik maken van het kernkwadrant van Ofman. Kernkwaliteiten zijn je natuurlijke en positieve eigenschappen die niet zijn aangeleerd. Een kernkwadrant bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Met dit model krijg je inzicht in je sterke punten, waar je je in wilt ontwikkelen en wat je mogelijk hierin kan belemmeren. Een andere manier om achter je talenten te komen is dit eens na te vragen in je omgeving. Waar vinden zij dat jij heel goed in bent, waarvoor vragen ze jou om hulp bijvoorbeeld.
2. De zoektocht
Inmiddels heb je in kaart gebracht waar je goed en minder goed in bent en wat voor soort organisatie er bij jou past. Tijd dus om op zoek te gaan naar jouw nieuwe baan! Je kunt een zoekprofiel aanmaken op diverse vacaturesites, waarbij een van de bekende/grotere Indeed is. Je ontvangt dan een mail wanneer er nieuwe vacatures zijn die aan jouw zoekprofiel voldoen en waar jij dan vervolgens op kunt solliciteren. Daarnaast zou ik je adviseren om een LinkedIn profiel aan te maken of deze, wanneer je hierover beschikt, te professionaliseren. Op dit LinkedIn profiel kun je laten weten dat je op zoek bent naar een andere baan, maar wanneer je dit niet wilt (omdat je bijvoorbeeld niet wilt dat je huidige werkgever al weet dat je op zoek bent naar iets anders), kun je ook hier een zoekprofiel aanmaken zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures.
3. Sollicitatiebrief en curriculum vitae
Een sollicitatiebrief schrijven doe je niet iedere dag. Op internet zijn er veel standaard voorbeelden te vinden ter inspiratie (bijvoorbeeld ten behoeve van de opbouw), maar ik zou als tip willen meegeven een dergelijke brief dan wel inhoudelijk te personaliseren en aan te passen gericht op de organisatie of op de specifieke vacature eisen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld jouw kwaliteiten hierin te benoemen. En een goede motivatie zorgt ook voor een streepje voor. Hetzelfde geldt voor een cv. Uiteraard stel je een brief en cv op zonder taalfouten en zorg je voor een nette opmaak/lay-out. Ben je geen ster in spelling, laat je brief en cv dan nakijken door iemand. Verder zijn er verschillende meningen over het wel of niet toevoegen van een foto op jouw cv. Persoonlijk ben ik pro, maar wel met de kanttekening dat je een representatieve, recente foto gebruikt en niet bijvoorbeeld een vakantiekiekje in zwembroek/bikini. Tenzij je naar een baan als model solliciteert natuurlijk.
4. Het gesprek
Dan is het zover, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De organisatie wil uiteraard meer over jou weten, maar dat geldt andersom ook! Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt door van te voren informatie in te winnen over de organisatie. Op de website is altijd veel informatie te vinden. Zorg dat je wat vragen voorbereid hebt over de functie of de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe de vacature ontstaan is (uitbreiding of gaat er iemand weg), hoe groot het team is waarin je zou komen te werken of hoe de sollicitatieprocedure er verder uit ziet etc.
Een dergelijk gesprek oefenen kan ook helpen. Zorg dat je antwoorden hebt op vragen als: wat je nog zou willen leren, wat je aantrekt in de vacature/functie, waar je talenten liggen, wat je prettig vindt als het gaat om aangestuurd worden door een leidinggevende etc.
5. Geef niet op!
Met bovenstaande tips ben je al aardig op weg. Mocht het vinden van je nieuwe baan toch even niet willen lukken, blijf er dan wel voor gaan. Ook wanneer het even tegenzit. Hou vol, je komt er echt wel!
Wil je toch liever hulp van een professional hierbij? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende intake. We lopen dan samen alle fasen door om te kijken wat je wensen en behoeften zijn en op welke wijze ik je hiermee kan helpen/ondersteunen.