5 voordelen voor uitbesteden van het medewerkers tevredenheidsonderzoek

Hoe tevreden zijn jouw medewerkers eigenlijk? En wat zijn de verbeterpunten binnen de organisatie? Vragen die je met een medewerkers tevredenheidsonderzoek beantwoordt. Maar waarom zou je het uitbesteden? Je leest het hier.

Wat is een medewerkers tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een medewerkers tevredenheidsonderzoek geeft je een indicatie over hoe jouw medewerkers over de organisatie denken. Hoe tevreden en gelukkig de medewerkers zijn op de werkvloer. Een MTO bestaat uit een vragenlijst met verschillende onderwerpen. Een aantal van deze onderwerpen zijn:

  • Management
  • Werkstress
  • Werktevredenheid
  • Werkomstandigheden

Waarom een medewerkers tevredenheidsonderzoek?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe tevreden jouw medewerkers nu eigenlijk zijn (weinig verzuim en hoge productiviteit). Maar het doel van een MTO is om de verbeteringen in gang te zetten. Door te luisteren, motiveer je jouw medewerkers. Door er iets mee te doen, vergroot je de medewerkerstevredenheid. Het resultaat? Meer bevlogen medewerkers.

En waarom zou ik het uitbesteden?

Net zoals met veel onderwerpen, kun je dit ook zelf doen. Maar waarom zou je het niet uitbesteden aan een bedrijf die er kennis van heeft? En die er ook een vervolg aan geeft? Hieronder de voordelen van het uitbesteden van een MTO.

Voordeel 1: Tijd

Tijd. Eén van de belangrijkste overwegingen om werk uit te besteden. Een MTO vergt veel tijd over een langere periode. Je moet de vragenlijst opstellen, uitzetten, resultaten verwerken, een vervolg aan geven en een verbeterplan presenteren. En vergeet ook niet de medewerkers nog een terugkoppeling te geven. Klinkt als een hoop werk, waar je vaak geen tijd voor hebt. Wat een extern bedrijf wel weer heeft.

Voordeel 2: Anonimiteit

Je kunt echt anonimiteit garanderen. Een MTO dient altijd anoniem te zijn. Maar toch kunnen jouw medewerkers zich niet prettig voelen bij een MTO door de eigen werkgever.  

Ook kan een vervolg zijn dat er nog interviews plaatsvinden. Hiermee wordt komt er meer verduidelijking en verdieping. Het is hierbij belangrijk dat de medewerkers zich veilig genoeg voelen om zich hiervoor aan te melden.

Voordeel 3: Onafhankelijk

Naast de anonimiteit is onafhankelijk onderzoek belangrijk. Nu kun je denken: ‘maar het is voor de organisatie toch belangrijk’? Ja klopt. Maar er kunnen belangen spelen bij de HR afdeling. Er kunnen natuurlijk ook hele lage getallen uitkomen. Dat is natuurlijk niet zulk nieuws. Met een extern bedrijf voorkom je dat belangen van de organisatie mee gaan spelen en dat het onderzoek daadwerkelijk onafhankelijk is.

Voordeel 4: Periodiek opgepakt

Met een extern bedrijf kun je de afspraken maken dat de MTO periodiek wordt uitgevoerd. En dus niet wordt vergeten. Dan kan jouw bedrijf zich bezig houden met eigen primaire processen.

Voordeel 5: Het vervolg

En ten slotte: er nog een vervolg aan geven. Het onderzoek kan wel uit worden gezet en je kunt de resultaten wel ontvangen. Maar er moet wel iets mee worden gedaan. Met een onderzoek voelen je medewerkers zich gehoord. De medewerkers zullen alleen tevredener worden op het moment dat je iets met de verbeterpunten doet. En doe je er niks mee? Waarom zouden je medewerkers het de volgende keer wel invullen. Door een extern bedrijf in te schakelen, heb je iemand die het proces bewaakt.

Advies over het uitbesteden van jouw MTO?

Of heb je al besloten om het uit te besteden? Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op om jouw prangende vragen te stellen.