8 tips om jouw personeel te behouden

Hoe komt het toch dat in deze krappe arbeidsmarkt jouw personeel vertrekt? Het salaris is vaak niet de reden waarom jouw werknemers weggaan. Het ligt vaak aan wat anders: plezier, benodigdheden, sfeer of groei. Benieuwd hoe jij wel het personeel kunt behouden? Wij geven je 8 tips om te zorgen dat jij wel jouw personeel behoudt.

Werkplezier

Een gelukkige medewerker is vaak minder ziek, presteren beter en blijven langer voor jouw organisatie werken. Zeker in een stressvolle tijd is het belangrijk dat er plezier is in het werk. We praten dan niet alleen over een borrel of uitje, maar voornamelijk over:

  • Uitdaging
  • Afwisseling in taken
  • Verantwoordelijkheid

Goede werksfeer

Eigenlijk heeft een goede werksfeer alleen maar voordelen. Minder ziekteverzuim, blije werknemers en werknemers zijn bereid om een extra stap te zetten als het nodig is. Zorg er dus voor dat er de ruimte is om te lachen op de werkvloer! Ook goed voor het teamgevoel.

Medewerkerstevredenheid

Tevredenheid van jouw medewerkers is van groot belang voor personeel behoud. Hoe tevredener jouw medewerker, hoe kleiner de kans dat zij opzoek gaan naar een andere baan. Door regelmatig een medewerkers tevredenheidsonderzoek (MTO) te doen, heb je hier altijd inzicht in. En weet je wat je kunt verbeteren binnen de organisatie.

Wil je meer lezen over het MTO? Bekijk dan eens deze blog.

Professionele en persoonlijke groei

Medewerkers willen niet stil staan. Zij willen groeien! Op zowel persoonlijk, als professionele niveau. Denk bijvoorbeeld aan een cursus ‘hoe leiding geven’ of een cursus ‘content schrijven’.

Je kunt ook overwegen om een coach voor je medewerkers in te schakelen. Hiermee kunnen jouw medewerkers leren het maximale uit zichzelf en voldoening uit het werk te halen.

Autonomie

Autonomie draagt bij een hoger werkplezier, maar ook een vermindering van stress. Medewerkers krijgen namelijk meer ruimte ervaren om zelf keuzes te maken. En nee, we hebben het dan niet alleen over de belangrijke business beslissingen. Maar ook de vrijheid om hun werkzaamheden zelf in te delen.

Erkenning en waardering

Zorg ervoor dat je medewerkers zich persoonlijk erkent en gewaardeerd voelt. Door hier aan te werken, creëer je bedrijfstrots bij de werknemer. Trots op het werk wat hij of zij levert! Dus strooi eens met een compliment!

Werk en privé balans

Er kan een dunne lijn zijn tussen werk en privé. Een onderwerp wat steeds belangrijker wordt. Zorg er dus, samen met je werknemers, voor een goede balans tussen beide.

Waar je dan aan kan denken? Geef ze de mogelijkheid om minder te werken in verband met kinderen. Maar ook de mogelijkheid om halve dagen te werken, omdat een medewerker graag wilt sporten in de middag of ochtend.

Thuiswerken

Thuiswerken is een belangrijke trend die momenteel heerst. Dit zal na deze corona-tijd toch ook wel de norm blijven voor veel mensen. Overleg met jouw medewerkers wat zij willen en biedt de mogelijkheid voor thuiswerken.

Daarnaast is een goede thuiswerkplek natuurlijk ook belangrijk. Kijk met elkaar wat jouw werknemer nodig heeft om thuis te kunnen werken.

Heb jij een frisse en onafhankelijk blik nodig?

Wij ondersteunen jou graag met jouw HR-vragen. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.