De HR-cyclus?

Werknemers? Dan heb je ook de HR-gesprekken. Maar wat is precies de cyclus die zich ieder jaar herhaalt? Welk belang zit erbij en is het in ieder bedrijf hetzelfde? Wij geven je de antwoorden en een aantal tip voor een HR-gesprek. Benieuwd? Lees dan verder.

Wat is de HR-cyclus?

De HR-cyclus is een jaarlijkse cyclus waarin een manager of werkgever in gesprek gaan. Dit gesprek of gesprekken gaan vaak over functioneren en ontwikkeling. Daarnaast leent het moment zich ook uit om bij te praten over alle vlakken.

De cyclus herhaalt zich ieder jaar. Het bestaat vaak uit deze drie gesprekken: planningsgesprek, functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek. Dit zijn de traditionele namen van de gesprekken. Het is goed mogelijk dat organisaties het anders benoemen en inrichten.

Het planningsgesprek

Het planningsgesprek speelt zich aan het begin van het jaar af. Samen ga je kijken naar de doelen en ontwikkelpunten voor komend jaar. Dit is mogelijk in bepaalde Key Performance Indicators (KPI’s), maar kunnen ook bepaalde soft skills zijn. Je kunt dit samenbrengen in een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP).

Het functioneringsgesprek

Halverwege het jaar komt het functioneringsgesprek aan bod. Tijdens dit gesprek reflecteer je samen hoe het is gegaan, waar de medewerker ondersteuning bij kan krijgen en waar nog bijgestuurd kan worden.

Het beoordelingsgesprek

Aan het eind van jaar vind het beoordelingsgesprek plaats. Hier kijk je samen hoe het afgelopen jaar is verlopen. Zijn de doelen vanuit de POP gehaald? Zijn de KPI’s behaald? Vaak zit hier dan een percentage loonsverhoging aan gekoppeld.

Is zo’n cyclus/gesprek overal hetzelfde?

Zo’n cyclus of gesprek is sterk afhankelijk van de organisatie structuur. Kijk maar naar een hiërarchische structuur. Hier zal het formeler zijn. Denk aan harde KPI’s of andere targets die behaald moeten worden. En we bedoelen hier dan ook echt moeten. Vaak is te zien dat hier de inbreng van medewerkers minder is. Wel zijn de gesprekken aan de hand van die drie gespreksvormen met de manager of HR-medewerker.

Als je kijkt naar zelfsturende teams, is het geheel anders. Hierbij komt de inbreng vaak van de medewerker. Denk aan hoe vaak de gesprekken zijn en welke gesprekken worden gevoerd. Alleen het eindgesprek is verplicht, waar ook een HR-medewerker bij zit. Wat je ziet met deze vorm, is de openheid in de gesprekken. De drempel ligt wat lager.

Ter voorbereiding van dit soort gesprekken, kan de 360-graden methode een hulpmiddel zijn. Benieuwd hoe dit je kan ondersteunen? Lees dan eens deze blog.

Belang van een HR-cyclus

Het belang van een HR-cyclus zijn voor een werkgever en werknemer verschillend. Waarbij de werknemer voornamelijk kijkt waarin die nog kan groeien of dat de functie nog past. Kijk de werkgever of de persoon nog past bij het bedrijf en of deze voldoende functioneert.

Kort op een rijtje:

WerkgeverWerknemer
Functioneren werknemerPersoonlijke groei
Bijdrage werknemer organisatie/teamProfessionele groei
Uitdaging en doorgroeien werknemerDoorgroeimogelijkheden
Wat kan ik betekenen?Trainingen en ontwikkelingen

Tips voor soepele HR-gesprekken

Natuurlijk hebben wij nog een aantal tips voor je om een HR-gesprek soepel te laten verlopen. Bekijk ze hieronder:

  • Kijk naar wat bij jouw organisatie past
  • Toon ook tussentijds je betrokkenheid
  • Maak het een open, informeel gesprek
  • Geef feedback, geen kritiek
  • Neem tijd voor het gesprek
  • Zorg dat er geen afleiding is
  • Kijk naar ontwikkelmogelijkheden voor de werknemer
  • Bereid je goed voor
  • Zorg dat je eventuele vragen kunt beantwoorden

Ondersteuning bij HR?

Frisse blik nodig? Onze specialisten beantwoorden al je vragen graag. Wil je een vraag stellen of advies nodig? Neem dan contact met ons op.