Zo vind je de juiste coach

Het erkennen dat je met een vraag echt aan de slag wilt samen met een coach, is een prachtige eerste stap naar verandering en een teken dat jijzelf of je werkgever bereid is te investeren in jouw ontwikkeling. Maar hoe vind je de juiste coach die bij jou en jouw vraag past en waarmee moet je rekening houden in je zoektocht naar een goede coach?

Uit onderzoek (van Psychologie Magazine samen met onderzoekbureau Team Vier) blijkt dat het vinden van de juiste coach een behoorlijke zoektocht is. Zo zegt 21 procent van de ‘overwegers’ niet te weten hoe ze een goede coach kunnen vinden en 20 procent ziet door de bomen het bos niet meer. Dit komt omdat coaching een vrij beroep is, wat betekent dat iedereen zich coach mag noemen en dit vak mag uitoefenen. Dat maakt het voor mensen die zoeken naar een coach erg lastig om de “juiste” coach te vinden. Er zijn gelukkig wel een aantal basisvoorwaarden waar je op kunt letten bij je zoektocht naar een coach zodat je weet dat deze voldoet aan de ethische gedragsregels, opleiding en ervaring.  

1. Erkend / geregistreerd / gecertificeerd

Het is een goed teken wanneer een coach erkend is door bijvoorbeeld NOBCO, Noloc, LVSC of StiR. Dit zijn beroepsorganisaties voor coaches. Daarnaast staat van een gecertificeerde coach vast dat deze succesvol een erkende opleiding heeft gevolgd, voldoende werkervaring heeft, aan intervisie doet en erkende bijscholing volgt. Een ander voordeel van een registratie is dat een coach zich moet houden aan de ethische gedragscode. Dit betekent dat hij cliënten respectvol behandelt en vertrouwelijk omgaat met gegevens.

2. Persoonlijk kennismaken/heb je een klik

Start altijd met een persoonlijk kennismakingsgesprek voordat je met een coachtraject begint. En kies bij voorkeur 2 coaches uit waarmee je een kennismakingsgesprek zou willen voeren voordat je een keuze maakt. De klik met een coach is een belangrijke factor die hierbij een rol speelt. Het gaat er daarbij om of je vertrouwen hebt in deze coach en je op je gemak voelt bij diegene. De klik en vertrouwen zijn essentieel voor zowel coach als coachee en het coachtraject te laten slagen. Heb je na een kennismakingsgesprek geen klik, vertrouwen of heb je een onprettig gevoel, zeg dit dan eerlijk en zoek verder.

3. Specialisatie van de coach/methodiek/stijl

De keuze is reuze in coachland als het gaat om technieken, methodes en benaderingen. Zo zijn er Personal coaches, teamcoaches, lifecoaches, competentie-, leiderschaps-, loopbaan- en re-integratiecoaches, ­wandel-, droom- en paardencoaches. Sommigen zijn spiritueel, anderen zijn down to earth. Ook de coachstijlen en hierbij de aanpak zijn verschillend waarbij de een provocerend werkt, is de ander juist meer empathisch. Hier is geen goed of fout, maar heeft alles te maken met de vraag: wat past er bij jou als persoon en bij jouw coachdoel? Want minstens zo belangrijk als de hiervoor genoemde “klik” is het op 1 lijn zitten van het doel van de coaching en hoe dat doel wordt bereikt.

4. Check je netwerk

Omdat coaching zo persoonlijk is en afhankelijk is van wat er bij jou past, kun je in je netwerk (vrienden, familie, collega’s etc.) navragen of er iemand een goede coach kent of hier ervaring mee heeft. Zij kunnen namelijk uit persoonlijke ervaring vertellen hoe deze coach is en te werk gaat. 

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen, ben je al een heel eind op weg in je zoektocht. Met de juiste coach kun je veel bereiken, want deze kan samen met jou een verandering in gang zetten.  Zit je op dit moment met een coachvraag en zou je daarom graag eens vrijblijvend persoonlijk kennis willen maken met mij? Neem dan gerust contact op.