Jezelf ‘s ochtends uit bed trekken om naar werk te gaan. Dat was vroeger wel anders. Toen had je passie, uitdaging, trots en plezier in je werk. Je ging er vol voor! Maar hoe zorg je ervoor dat dit gevoel weer terug komt? En belangrijker; jezelf niet in een burn-out werkt? Wij gaan je verder op weg helpen.
Redenen voor minder plezier
Werkplezier krijgt steeds meer de aandacht op de werkvloer. De algemene werktevredenheid wordt tijdens een medewerkers tevredenheidsonderzoek gemeten. Maar je persoonlijke tevredenheid kan afwijken door verschillende redenen. Waar het mee te maken kan hebben? Wij geven je enkele voorbeelden:
- Slechte balans van werk en privé
- Taken die helemaal niet bij je passen
- Te veel uren voor jou persoonlijk
- Privé veel aan de hand
- Hoog stress-level
- En ga zo maar door
Het hoeft dus niet aan het werk of organisatie te liggen. Maar het kan ook aan de persoonlijke situatie liggen.
Maar hoe krijg ik weer plezier?
Er zijn online genoeg tips te vinden over hoe jij meer werkplezier kan hebben. Maar wij leggen het liever uit aan de hand van een aantal situaties. En nee, per direct ontslag nemen, is er niet één van.
Kleine aanpassing in werkzaamheden
Meer vervelende taken dan leuke? Ga kijken wat je kunt vervangen voor meer leuke werkzaamheden!
Werk-privé balans terugzoeken
Het gevoel dat je meer op werk aanwezig bent dan thuis? Iedere dag een lange reis afleggen naar werk, 5 dagen per week? Of het idee dat je voor je werk leeft? Wellicht is het dan tijd om te kijken naar een herverdeling in uren werken. Ga in gesprek met je werkgever om te kijken of je minder uren kunt werken. Werk je nu 40 uur? Kijk dan of 36 uur of 32 uur de balans terug krijgt.
Financieel niet haalbaar of intern niet mogelijk? Bekijk dan de opties tot één of meerdere dagen thuiswerken. Dit leidt vaak tot minder stress, concentratie en minder reistijd. Dit verschilt wel per persoon, maar daar kun je alleen achter komen door het te ondervinden.
Wel leuke werkzaamheden, maar geen sociaal contact
Vind jij je functie helemaal fantastisch? Maar mis je een borrel, leuke uitjes, teambuilding of andere vorm van sociaal contact? Snappen wij, dit is ook belangrijk. Ga kijken of je het zelf kunt organiseren met je leidinggevende of een collega. Maar een kleinere stap is samen lunchen of plan een koffie moment in. Hier komen vaak andere gesprekken naar voren dan het onderwerp werk.
Geen verandering mogelijk
Helaas komt dit ook nog voor. Er is geen verandering mogelijk in werkzaamheden, sociaal contact of iets anders. Dan is het tijd om te kijken naar waarden die jij belangrijk vind. Vind je dit niet meer terug in jouw huidige team? Kijk dan binnen de organisatie of er een functie binnen een ander team of afdeling beschikbaar is.
Geen andere functie beschikbaar of werk je in een kleine organisatie? Zoek dan naar een bedrijf die wel de waarden heeft die jij belangrijk vindt.
Moreel van het verhaal?
Ga in gesprek met je collega’s, manager of werkgever! Als jij niet aangeeft dat er iets moet veranderen, dan gaat het ook niet gebeuren. Zij kunnen niet merken dat jij het niet naar je zin hebt.
Extra: Vragen die jij jezelf kunt stellen
Wij geven je een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen over je werk, functie en werkplezier. Dit kunnen grote vragen over de organisatie zijn, maar ook de kleinere als taken.
- Zit ik nog op mijn plek bij deze organisatie?
- Wat wil ik dan wel?
- Wat drijft je?
- Welke waarden vind ik belangrijk?
- Welke talenten heb ik?
- Welke taken vind ik niet leuk?
- Welke taken lijken mij wel leuk?
- Is er genoeg balans tussen werk-privé?
- Is er privé iets aan de hand?
- Wat heb ik nodig van mijn manager of werkgever?
- Bewaak ik mijn grenzen wel voldoende?
Coaching voor medewerkers nodig?
Onze specialisten helpen je graag verder! We kijken samen met je naar welke manier van coaching er bij je medewerkers past. Vragen of meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.