Hoe jij medewerkers mee kunt krijgen in veranderingen

Veranderingen binnen een organisatie? Die komen regelmatig voor. En of deze nu groot of klein zijn, weerstand bij de medewerkers is niet geheel onbekend. Maar hoe krijg je medewerkers mee in verandering? Wij helpen je op weg met deze manieren om weerstand weg te nemen.

Oorzaak weeststand

Kom er allereerst achter wat de oorzaak van de weerstand is. Vaak komt dit voort uit de emoties: angst, onzekerheid of zorgen. Ga in gesprek met het hele team of enkele medewerkers waarom zij zich zo voelen. Zijn zij bijvoorbeeld bang voor een hoge werkdruk? Of bij reorganisatie dat zij hun baan verliezen. Allemaal reële zorgen.

Noodzaak van de verandering

Geef aan wat de noodzaak is van de verandering. Waarom moet een verandering in werkwijze komen? Waar komt dit vandaan? En waarom zou dit beter werken voor de werknemers. Allerlei vragen die jij jezelf op voorhand kunt stellen, zodat je dit naar je medewerkers kunt communiceren.

Open communicatie

Beter communiceren. Een advies die regelmatig voorkomt. Het is ook zeker een belangrijk advies, maar nogal leeg. Want hoe communiceer je beter? Daarom adviseren wij een open communicatie.

Wees transparant naar je medewerkers over de veranderingen die (gaan) plaatsvinden. Tuurlijk zijn er veranderingen die niet direct gecommuniceerd kunnen worden, zoals een overname. En zijn er nog onduidelijkheden omtrent de verandering? Zeg dit. En laat weten dat zodra je het weet of kunt vertellen, dat je dit doet. Maar vervul dan wel deze belofte.

Betrek je medewerkers erbij

Maak je medewerkers betrokken bij de verandering. Zeker als het gaat om een praktische verandering. Denk hierbij aan de transformatie van gestuurde teams naar zelfsturende teams. Of een proces die wordt aangepast. Je kunt medewerkers erbij betrekken door een klankboordgroep in te stellen of de medewerkers het project zelf te laten uitvoeren.

Tijd

Geef je medewerkers de tijd om het te verwerken. Er zullen medewerkers zijn die meteen open staan voor de verandering. Maar door de negatieve emoties zoals eerder benoemd, zijn er ook mensen met zorgen.

Uiten van de emoties

En als laatste; laat je medewerkers de emoties uiten. Dit kan door een klankboordgroep, maar ook door aandacht te geven binnen een vergaring. Plan er ruimte voor in als het gaat om grote organisatie veranderingen.

Gaat het om kleinere veranderingen of gaat het slechts om enkele medewerkers? Kijk dan of je als teamleider, collega of werkgever de zorgen kunt wegnemen. Zoek alleen wel een balans in de aandacht. Alleen aandacht geven aan het negatieve, kan er ook voor zorgen dat mensen erin blijven hangen.

HR-relateerde vraag?

Of heb je advies nodig? Onze specialisten helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op.