e-learnings platform selecteren voor medewerkers

Hoe selecteer je een e-learning platform?

Zijn jouw medewerkers toe aan trainingen en cursussen? Een e-learning platform kan de oplossing bieden. Maar hoe selecteer je een e-learning platform? Je ontdekt het hier.

Wat is een e-learning platform?

Even voor de zekerheid. E-learning is electronic learning, oftewel online leren. Een e-learning platform is dus eigenlijk een online leeromgeving waar jouw medewerkers cursussen of trainingen kunnen volgen. En dat op ieder device: computer, tablet of mobiel.

Voordelen van e-learning?

Leren en ontwikkelen is belangrijk voor jouw werknemers. Het draagt bij aan de werknemerstevredenheid en daarnaast helpt het bij het succes van het bedrijf. Een aantal voordelen van e-learning zijn:

  • Leren in eigen tempo
  • Overzicht van prestaties
  • Tijd- en kostenbesparing

Benieuwd naar de andere voordelen van E-Learning? Je leest ze in deze blog.  

Hoe kies ik een e-learning platform?

Het is – natuurlijk – erg belangrijk om een e-learning platform te kiezen die bij jouw organisatie past. Maar waar begin je? Hieronder een 4 tips die jouw verder helpen met de keuze.

1. Kiezen met een doel

Waar wil je het e-learning platform voor gebruiken? Hoe kan het bijdragen aan de doelstellingen van het bedrijf? Zeker twee punten die belangrijk zijn voordat je verder gaat kijken. Maar bedenk ook welke factoren er voor jou organisatie meespelen. Denk aan:

  • Budget
  • Tijd
  • Toegankelijkheid
  • Overzichtelijkheid

2. Betrek je medewerkers erbij

Een heel belangrijk punt! Jouw medewerkers gaan er tenslotte gebruik van maken. Bekijk wat de behoeften zijn van jouw medewerkers voor online leren. Willen zij de mogelijkheid tot pauzeren, wat voor een soort trainingen willen zij, is er een mogelijkheid tot terugkijken of rolt er ook een diploma of deelnamerapport uit? Je kunt dit doen door met een aantal medewerkers in gesprek te gaan of door een vragenlijst uit te zetten.

Tip: Wil jij zelf trainingen maken? Dan is het ook niet onbelangrijk om met de trainers het gesprek aan te gaan.

3. Bepaal de functionaliteiten

Er zijn genoeg functionaliteiten beschikbaar binnen een e-learning platform. Maar vaak heb je ze niet allemaal nodig. En bovendien, een platform met álle functionaliteiten aan wordt vaak onoverzichtelijk en niet gebruiksvriendelijk. Kies hierom vooraf welke functionaliteiten voor jouw organisatie van belang zijn.

Bedenk bijvoorbeeld het volgende:

  • Zijn er meerdere talen nodig?
  • Wil ik per afdeling verschillende trainingen aanbieden?
  • Kan het platform meegroeien met de organisatie?

4. Bekijk en vergelijk

Het doel, de functionaliteiten en eisen staan op papier. Nu ga je kijken welke e-learning platformen hierbij passen. En kies je er een aantal tot favoriet. Maak de keuze niet alleen op basis van wat je op de website kunt vinden, maar vraag ook demo’s aan! En baseer hier de keuze op. En vergeet ook zeker niet om een aantal van de medewerkers te vragen om het ook uit te proberen. Hiermee wordt het pas echt duidelijk wat voor jouw organisatie werkt en wat niet.

Ben jij opzoek naar een e-learning platform?

Of heb je een andere vraag omtrent HR? We geven jou graag advies. Neem gerust contact met ons op.