Als loopbaancoach spreek ik veel mensen die het “niet meer weten”. Het lukt hen niet (meer) om een keuze te maken die ook daadwerkelijk bij hen en/of hun loopbaan past. Best tegenstrijdig als je bedenkt dat we de hele dag door keuzes maken waar we over het algemeen prima en snel een antwoord op weten. Denk daarbij aan vragen als: wat trek ik vandaag aan, wat ga ik eten vanavond, ga ik met de auto of pak ik de fiets? Hoe komt het nu dat je keuzestress ervaart in je loopbaan, of het gewoonweg even helemaal niet meer weet en hoe krijg je nu inzicht in de juiste keuze?
Positieve en negatieve keuzes
Als eerste misschien goed om een beeld te krijgen hoe wij mensen keuzes maken. Keuzes hebben alles te maken met de vervulling van je behoeften en van je eigen behoefte patroon. Een voorbeeld: je behoefte aan eten en drinken leidt bijvoorbeeld tot de keuze om boodschappen te gaan doen, de behoefte aan waardering kan reden zijn om je in te zetten als vrijwilliger en de behoefte om wat van de wereld te willen zien leidt bijvoorbeeld tot de keuze om een opleiding Toerisme te gaan volgen. Dit zijn voorbeelden van positieve keuzes die op jouw behoefte patroon gebaseerd zijn. En hier wil je er graag veel van maken, want wie positieve keuzes maakt op basis van eigen behoeften, krijgt positieve gevoelens en zelfvertrouwen. Soms raakt dit keuzeproces op basis van je eigen behoeften verstoord. Dan kan of wil je geen positieve keuze maken (vanwege een bepaalde situatie) of maak je onbewust een negatieve keuze. Deze negatieve keuze is niet gebaseerd op jouw eigen behoeftepatroon, maar op die van anderen en kunnen later keuzestress veroorzaken in je loopbaan. Een voorbeeld: je behoefte aan veiligheid kan de reden zijn dat je een opleiding kiest die je vrienden van school ook gaan doen, in plaats van een opleiding die echt bij je past. Nog een voorbeeld: je behoefte aan zekerheid (het hebben van een vaste baan), leidt tot de keuze te blijven hangen in een baan die je niet (meer) leuk vindt.
De gevolgen van negatieve keuzes
Deze negatieve keuzes kunnen dus grote impact hebben op jezelf en op je loopbaan. Je kunt je voorstellen dat wanneer je in een baan blijft hangen die je niet leuk vindt, dit kan leiden tot verveling of verminderde motivatie. Het kan ook in de weg staan aan een volgende stap in je loopbaan. Of dat een opleiding volgen die niet bij je past later ook weer als een boemerang terugkomt in je loopbaan. Bijvoorbeeld door een baan die niet aansluit bij jouw interesses, kwaliteiten of talenten. Het lijkt allemaal zo logisch, maar waarom maken we dan toch negatieve keuzes? Het maken van negatieve keuzes kan komen omdat je je eigen behoefte onvoldoende kent, te weinig luistert naar je eigen behoefte (of te weinig serieus neemt), of omdat je keuzes maakt op basis van behoeften van anderen. Op zich is het niet erg om eens een negatieve keuze te maken, zolang deze maar bewust is gemaakt. Het gaat pas wringen als je dit onbewust doet en er een patroon ontstaat.
Inzicht in onbewuste patronen
Wellicht weet jij op dit moment ook even niet meer hoe het verder moet met jouw loopbaan, wil je graag inzicht krijgen in jouw onbewuste patronen of is het tijd geworden nu wel de juiste keuze te maken. Goed nieuws, je kunt zelf al een start maken als je antwoord wilt krijgen op jouw loopbaanvragen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je loopbaan tot nu toe. Welke keuzes heb je hierin gemaakt? Waren dit keuzes op basis van je eigen behoeften, of die van anderen? En herken je een patroon? De inzichten op deze vragen kunnen je al een heel eind op weg helpen. Wanneer je toch liever hulp krijgt hierbij, dan kan een loopbaancoach uitkomst bieden. Mocht je nu of in de toekomst samen aan de slag willen om antwoord te krijgen op jouw loopbaanvraag, neem dan gerust contact op. Loopbaanadvies is een investering waar je de rest van je leven plezier van hebt.