Ziekteverzuim. Kort of lang, met medewerkers krijg je hier als werkgever mee te maken. Maar deels kan voorkomen worden. Ga voor het voorkomen van ziekteverzuim, in plaats van genezen. Lees verder wat jij als werkgever kunt doen.
Herken de signalen!
Misschien van zelfsprekend, maar toch komt het nog voor. Signalen die niet op tijd worden herkend. En ja, iemand die een aantal nachten slecht heeft geslapen, daar zie je het aan. Maar waarom slaapt diegene slecht? Enig idee wat er speelt in het leven van je werknemers? Door in gesprek te blijven, kom je hier achter.
Tijd om met je werknemer informeel in gesprek te gaan. Toon je betrokkenheid. En mocht de medewerker iets vertellen, reageer hier goed op en bagatelliseer het niet. Als je medewerker zich kwetsbaar durft op te stellen, zonder angstig te worden, dan kun je een hoop verzuim voorkomen.
Randvoorwaarden
Er zijn een aantal randvoorwaarden waaraan je wettelijk verplicht bent. Als werkgever dien je de volgende verplichten uit te voeren:
- Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet): Hierin staat dat je o.a. een basiscontract dient te hebben met een arbodienstverlener.
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) mét plan van aanpak: Verplichting in het inventariseren of het werk gevaarlijk en ongezond is. Met plan om de eventuele risico’s aan te pakken.
- Preventief medisch onderzoek (PMO): Je bent als werkgever verplicht om een PMO aan te bieden bij je werknemers.
Wat jij extra kan doen als werkgever
Naast deze randvoorwaarden, zijn er een aantal dingen die jij ook extra kunt doen. En dit is op te delen in 2 delen, namelijk: fysiek en mentaal. Er zijn punten die overeenkomen met elkaar. Wat ze misschien extra belangrijk maakt. Hieronder een aantal voorbeelden.
Fysiek
Denk bij fysieke tips niet alleen aan spullen voor op kantoor. Deze benoemen wij ook, maar denk eens aan activiteiten buiten werk. Kijk eens of je medewerkers aan de onderstaande dingen behoefte hebben:
- Ergonomische kantoorartikelen (stoelen, muizen, etc.)
- Mogelijkheid tot een stukje wandelen
- Genoeg pauzes
- Aanpassen werkzaamheden
- Sportlessen
Pratijkvoorbeeld
Zo zijn er ook werkgevers die een bootcampsessie organiseren voor teams. Deze les na werk, een half uurtje in de tijd van de werkgever en een half uurtje in de tijd van de werknemer. Dit boost niet alleen de fysieke aspect van de werknemer, maar is ook nog eens goed voor teambuilding.
Mentaal
Een burn-out ligt tegenwoordig sneller op de loer. Is natuurlijk ook niet gek met de hoeveelheid prikkels en druk die bij werk/privé komt kijken (en op onszelf plaatsen). Maar hoe kun jij de medewerkers hier op voorhand op het werk al bij helpen, zodat het niet uit de hand loopt? Hier een aantal ideeën:
- Juiste werk-privé balans
- Rondje wandelen
- Sportlessen
- Aanpassen werkzaamheden
- Pauzes
- Open werkcultuur
- Coaching (vitaliteitscoach, burn-out coach, etc)
Kortom; maak alles bespreekbaar
Ga voor een veilige, open werkomgeving waarin alles bespreekbaar is zonder angst. En probeer weg te blijven bij een gesloten cultuur waarin medewerkers zich niet durven uit te spreken of niet aan de bel durven te trekken. Waarin ze angstig zijn voor ontslag, want dat ging bij die ene collega ook zo. Of dat leek in ieder geval zo.
Hulp nodig bij ziekteverzuim?
Heb jij te maken met ziekteverzuim en wil je hier begeleiding in? Of heb je een andere HR-gerelateerde vraag? Neem dan gerust contact met ons op.