Conflict op de werkvloer

Onderlinge teleurstellingen en onenigheid kunnen leiden tot een (arbeids-)conflict. Hoeveel impact dit heeft, hangt sterk af van de aard en de ernst van het conflict. Een conflict kan de werksfeer en -prestaties negatief beïnvloeden. Niet alleen voor de betrokken partijen maar ook voor collega’s.

Bemiddeling

Het ligt misschien wat voor de hand, maar conflictbeheersing valt of staat met goede communicatie. Hoewel tijdens een conflict de omgang vaak stroef verloopt, is het altijd goed om met elkaar in gesprek te gaan. Dan is het fijn als er iemand bij is die onpartijdig is en het gesprek in goede banen kan leiden.

Is er sprake van een conflict? Dan kunnen wij ondersteuning bieden als vertrouwenspersoon en bemiddelaar voor beide partijen. Daarbij hoeven we niet het hele dossier uit te pluizen. We horen de verhalen aan en proberen zo eerst de situatie te ontwarren. We gaan na welke belangen tegengesteld zijn aan elkaar en waar partijen elkaar juist vinden. Zo kunnen we gemeenschappelijke gronden vinden en tot een oplossing komen.

Bespaar tijd & geld

Het doel van conflictbeheersing is – uiteraard – om het conflict niet te laten escaleren. Als jullie er samen uitkomen, zonder juridische stappen te ondernemen, bespaar je veel tijd en geld. Lukt dat niet? Dan kunnen we je helpen bij het juridisch proces en het opbouwen van een dossier. Het is belangrijk dat de bemiddelaar bij conflictbeheersing onpartijdig is en blijft. Juridisch advies en dossieropbouw wordt daarom altijd gedaan door een andere medewerker.

Conflicten voorkomen is beter dan genezen

Een conflict voorkomen is beter dan genezen. Verwachtingsmanagement is van essentieel belang om teleurstellingen en onenigheid te voorkomen. Voorkom conflicten met heldere taal en duidelijke overeenkomsten. We helpen je graag bij conflictpreventie met onder andere:

Loopt het toch uit op een conflict? Wacht dan niet te lang en start met conflictbeheersing.

Laagdrempelig juridisch advies

Het is niet altijd nodig om naar een advocaat te stappen voor juridisch advies. Daar kunnen onze WO-juristen je ook bij helpen. Wij combineren onze juridische kennis met HR ervaring voor effectieve interventies en een menselijke aanpak.

Juridisch advies op maat

Heb je te maken met een conflict op de werkvloer? Of zit je met een andere arbeidsrechtelijke vraag? We helpen je graag verder met juridisch advies op maat. Laten we eens kennismaken.