Nieuwe arbodienstverlener contract

Nieuwe arbodienstverlener? Hier moet je op letten

Je bent op zoek naar een nieuwe arbodienstverlener. Het contract met de oude dienstvervelener loopt af of je bent je aan het oriënteren. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? En wat is een arbodienstverlener en wat doet deze voor je? Je leest het hier.

Wat is een arbodienstverlener precies?

De arbodienstverlener ondersteunt werkgevers bij het verzuim- en arbeidsomstandighedenbeleid. Eigenlijk dus een dienstverlener rondom preventie van verzuim en tijdens het verzuim. De arbodienstverlener heeft hiervoor 4 deskundigen: arbeidshygiënst, veligheidskundige, bedrijfsarts en arbeids- en organisatiedeskundige.

De taken van de arbodienstverlener zijn:

  • Verzuimbegeleiding
  • Beperken van arbeidsrisico’s
  • Verzuimpreventie
  • Trainingen geven

Het is niet noodzakelijk om alles af te nemen wat de arbodienstverlener biedt. Maar het basiscontract is wel wettelijk verplicht volgens de Arbowet.  

Waar je op moet letten bij een nieuwe arbodienstverlener

En dan de belangrijkste vraag. Waar dient de arbodienstverlener allemaal aan te voldoen? Dit is zeker goed om te weten vóórdat jij je gaat oriënteren. Zo zitten er geen verkeerde opties tussen.

1. Aanpak en werkwijze

Zoek een arbodienstverlener die bij jouw bedrijfscultuur past. De grote landelijke arbodienstverleners passen niet altijd bij ieder bedrijf. Kijk ook eens naar de kleinere arbodienstverleners. Daar zijn er ook genoeg van.

2. Wat ga je zelf doen?

Naast de bedrijfscultuur, dient ook het arbodienstpakket bij jouw te passen. Bedenk wat je zelf gaat doen en wat je de dienstverlener wilt laten doen. Je kunt bijvoorbeeld alles uit handen geven, maar ook een deel zelf doen. Denk het inplannen van controles met de bedrijfsarts voor je medewerkers of de re-integratie van jouw medewerkers.

3. Communicatie

Het is belangrijk om goed contact te hebben met de verzuimspecialist van de arbodienstverlener. Samen ga je kijken naar de eventuele pijnpunten binnen de organisatie. Waarbij je samen de verbeteringen gaat doorvoeren. Goed dus om te kijken of de manier van communiceren bij elkaar past.

4. Keurmerken en certificaten

De arbodienstverlener dienst de juiste keurmerken te hebben! Namelijk het SBCA keurmerk. Het SBCA (Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten) ziet erop toe dat een arbodienstverlener de juiste kwaliteit heeft. Op de website van het SBCA kun je een lijst vinden met alle gecertificeerde dienstverleners per regio.

Controleer naast het SBCA keurmerk ook of de bedrijfsarts van de dienstverlener wel BIG geregistreerd is. In het BIG-register staan alle medische specialisten per expertise.

5.Prijs/kwaliteit verhouding

Kijk naar meerdere arbodienstverleners. De ene dienstverlener is namelijk de ander niet. De één kan duurder zijn en een mindere kwaliteit hebben dan de ander. Door vergelijkingsmateriaal te hebben voorkom je dat je te duur uit bent of te goedkoop met niet de juiste pakketten.

6. Ziekteverzuim verzekering

Heeft jouw organisatie een ziekteverzuimverzekering? Vraag dan eerst aan je verzekering welke pakketten er mogelijk zijn. Dan heb je naast de voordelen van een verzuimverzekering, ook direct een arbodienstverlening tot je beschikking. Twee vliegen in één klap!

Tip: Heeft jouw organisatie een ondernemingsraad (OR)? Dan moet je deze betrekken in de keuze voor een nieuwe arbodienstverlener. Zij hebben instemmingsrecht en kunnen de keuze goed- of afkeuren.

Wij geven onafhankelijk advies.

Wij kijken graag met je mee voor een nieuwe arbodienstverlener. Onze specialisten hebben de kennis en kunde in huis voor het kiezen van een nieuwe arbodienstverlener of andere vragen rondom HR. Neem gerust contact op voor meer informatie.