verzuim_re-integratie_uitbesteden

6 redenen om het re-integratietraject uit te besteden

Elke werkgever krijgt wel een keer te maken met een verzuimende medewerker. Ga je het re-integratietraject dan zelf doen of uitbesteden? Ontdek 6 redenen voor het uitbesteden van de re-integratie.

Is uitbesteden van verzuimbegeleiding tijdens het re-integratietraject verplicht?

Nee, het is aan jou als werkgever om te bepalen of je het re-integratietraject van een verzuimende medewerker wilt uitbesteden of niet.

Valkuilen van re-integratie in eigen beheer

Als je beschikt over de nodige kennis en tijd, kun je overwegen om de verzuimbegeleiding in eigen beheer te nemen. In veel gevallen is dit echter niet de slimste keuze. Veelvoorkomende valkuilen van re-integratie en eigen beheer zijn:

  • Re-integratie duurt langer dan nodig
  • Slordigheid & Nalatigheid: Aantoonbare fouten leiden tot sancties
  • Langere loondoorbetalingsplicht, bijvoorbeeld door een sanctie van het UWV

6 redenen om het re-integratietraject uit te besteden

Heb je te maken met een (langdurig) zieke medewerker en twijfel je of je het re-integratietraject moet uitbesteden of niet? Overweeg dan deze 6 redenen waarom uitbesteden van verzuim- en re-integratiebegeleiding een goede keuze is:

1. Benut je rechten, voldoe aan je plichten

Werkgevers zijn niet altijd helemaal op de hoogte van de geldende rechten en plichten binnen re-integratie. Dit kan als gevolg hebben dat noodzakelijke stappen niet worden ondernomen en kansen voor succesvolle re-integratie niet worden benut.

“Ooit betaalde een werkgever 9 maanden lang het loon door van een verzuimende medewerker. Toen op ons aanraden de bedrijfsarts werd ingeschakeld, bleek er geen sprake van medische arbeidsongeschiktheid. Als de werkgever dit eerder had geweten, had hem dit een hoop geld bespaard.”

Christiaan Witteman, directeur Heron Groep

Wanneer je re-integratie uitbesteed aan een re-integratiespecialist, word je tijdig gewezen op je rechten en plichten als werkgever. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je fouten die je duur kunnen komen te staan.

2. Benut de samenwerking met de bedrijfsarts optimaal

Een goede samenwerking met de bedrijfsarts kan het verloop van het traject enorm versoepelen. Door de juiste vragen te stellen, kun je het advies verscherpen en concretere stappen ondernemen richting re-integratie.

Benieuwd welke vragen je kunt stellen aan de bedrijfsarts voor een helder advies? Dat lees je hier.

3. Bespaar tijd

Een re-integratietraject vraagt veel aandacht en tijd van jou als werkgever. Dat begint al bij het opstellen van een plan van aanpak voor de re-integratie. Dit vereist bovendien kennis en ervaring, want elke casus is anders.

Je zult regelmatig moeten overleggen met de medewerker in kwestie of andere betrokkenen. Bovendien moet je veel zaken vastleggen en registreren om te kunnen aantonen dat je alle nodige stappen hebt gezet.

Bespaar tijd door het re-integratietraject uit te besteden. Al deze zaken worden dan verzorgd door je re-integratiespecialist.

4. Probleemdefinitie wordt sneller duidelijk

Het is voor jou als werkgever vaak niet direct duidelijk waar het pijnpunt bij de medewerker ligt. Door een specialist van buitenaf in te schakelen, wordt er een frisse blik geworpen op de situatie. Zo wordt de probleemdefinitie sneller duidelijk.

De casemanager kan hierin ook als een soort mediator zijn voor jou en je medewerker. Soms blijkt de oplossing niet re-integratie maar bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst. Dan is het fijn als dit vroeg wordt gesignaleerd.

5. Voorkom onnodige kosten

Een re-integratietraject is een kostbare aangelegenheid voor jou als werkgever. De kosten kunnen nog hoger oplopen wanneer het traject langer duurt dan nodig. Ook wanneer je als werkgever je plichten niet nakomt of rechten niet volledig benut, kan je dit duur komen te staan. Een re-integratiespecialist kan je helpen onnodige kosten te voorkomen.

6. Val terug op specialistische kennis, ervaring en een uitgebreid netwerk

Re-integratiespecialisten en casemanagers hebben dagelijks te maken met uiteenlopende casuïstiek. Zij beschikken over waardevolle kennis en ervaring om een re-integratietraject tot een goed einde te brengen. Bovendien kun je als werkgever terugvallen op een uitgebreid netwerk van zorgverleners en andere organisaties.

Meer weten over verzuim en re-integratie?

Heb je een vraag over verzuim en re-integratie? Of wil je re-integratie uitbesteden aan een van onze ervaren casemanagers? Als HR adviesbureau ondersteunen we je graag bij al jouw HR-gerelateerde vraagstukken. Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar jouw vraag.