Compliment

De kracht van complimenten

Uit onderzoek is gebleken dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren dan cadeaus, een promotie of contant geld. Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel. Zo krijgen complimenteuze bazen blijere en daardoor meer gemotiveerde en beter presterende werknemers.

Je zou denken dat met deze wetenschap, het geven van een complimenten wanneer iets goed gaan, een vanzelfsprekendheid is. Toch lijkt het nodig om ons nuchtere Nederlanders eraan te herinneren, omdat we hier nog wel erg zuinig mee zijn. Niet zozeer omdat we bepaalde dingen, mensen of gedrag niet waarderen, maar we gewoonweg niet gewend zijn ons hierover uit te spreken. We benoemen eerder wat fout gaat.

Als coach vind ik het geven van complimenten een van de belangrijkste vormen van feedback geven, want wie of wat je aandacht geeft groeit. In coaching, maar uiteraard ook in het dagelijks leven, heeft het nog een belangrijke functie namelijk: aanmoediging. Hoe fijn is het om te horen dat je goed op weg bent, of na een moeilijk proces een succes behaald hebt en dat dat gezien en gewaardeerd wordt. Ook al lijkt het nog zo klein en onbelangrijk, moedig de ander aan, want ieder klein stapje is er weer een en heel veel kleine stapjes kunnen weer leiden tot een grote verandering. Niets werkt zo goed als horen dat je goed bezig bent.

Complimenten en positieve aandacht motiveren, halen het beste naar boven en hebben een duurzaam effect. Wellicht een goed idee om daarom te starten met het ontwikkelen van een gewoonte waarbij we elke dag (welgemeende) complimenten uitdelen, want een compliment geven kost niets en brengt zoveel positiefs.