vaststellingsovereenkomst_medewerker

Vaststellingsovereenkomst: Let hier op als medewerker

Beëindigen jij en je werkgever het arbeidscontact met een vaststellingsovereenkomst? Ontdek dan hier waar je als medewerker op moet letten.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

In een vaststellingsovereenkomst worden de afspraken vastgelegd rondom het beëindigen van het arbeidscontract. Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst of ontslag met wederzijds goedvinden genoemd.

Wist je dat… een vaststellingsovereenkomst niet per sé over ontslagzaken gaat? Een vaststellingsovereenkomst kan voor allerlei geschillen worden opgesteld.

Wanneer stel je een vaststellingsovereenkomst op?

Beëindigen jij en je werkgever de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden? Dan is het verstandig om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Het is dan niet meer nodig om de ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter te laten lopen. Dit scheelt jou en je werkgever veel tijd en geld.

Let op! Voorkom dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Laat de vaststellingsovereenkomst altijd doorlezen door een deskundige voordat je tekent.

Is een vaststellingsovereenkomst voordelig voor mij als medewerker?

Een vaststellingsovereenkomst kan zeker voordelig voor je uitpakken als medewerker. Maar dan is het wel belangrijk dat je goed nagaat wat er in de overeenkomst wordt vastgelegd. In veel gevallen kun je hier nog over onderhandelen met je werkgever.

Met een vaststellingsovereenkomst ontvang je vaak een hogere ontslagvergoeding. Je kunt in overleg met je werkgever ook afspraken maken over andere zaken, als je dat wilt. Bovendien is de ontslagprocedure sneller en duidelijker afgehandeld wanneer jullie een vaststellingsovereenkomst opstellen.

Opzegtermijn vaststellingsovereenkomst

In de vaststellingsovereenkomst staat onder andere wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt en wat dus het opzegtermijn is. Beëindigen jullie de arbeidsovereenkomst eerder dan het geldende opzegtermijn? Houd er dan rekening mee dat dit kan leiden tot wachttijd voor een WW-uitkering.

Bedenktijd vaststellingsovereenkomst

Je werkgever moet je er schriftelijk op wijzen dat je 2 weken hebt om je te bedenken nadat je hebt ingestemd. Doet je werkgever dit niet? Dan heb je recht op 3 weken bedenktijd.

Onderteken niet zomaar de vaststellingsovereenkomst

Zorg er altijd voor dat je goed weet waar je akkoord mee gaat, voor je de vaststellingsovereenkomst ondertekent:

Jij en je werkgever kiezen er samen voor de vaststellingsovereenkomst zo op te stellen en te ondertekenen. Zonder tussenkomst van de rechter. Het is dan achteraf heel lastig om nog terug te komen op de afspraken die zijn gemaakt. Zelden zal een rechter hier nog iets mee doen. Dit geeft wel zekerheid aan beide partijen.

Doe de vaststellingsovereenkomst-check!

Ga je jouw arbeidscontract beëindigen met een vaststellingsovereenkomst? Laat die dan eerst controleren door onze specialist. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wacht dus met tekenen en doe eerst de vaststellingsovereenkomst check. Dan controleren we eerst of er juridische risico’s zijn. Zo checken we of er bedingen in de overeenkomst staan die na afloop van de procedure nog problemen zou kunnen veroorzaken, zoals een concurrentiebeding.

Ook controleren we of je op basis van de overeenkomst het recht op een uitkering via het UWV behoudt én kijken we of de hoogte van de vergoeding (indien van toepassing) rechtvaardig is.