Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een schriftelijk ontslag met wederzijds goedvinden. In deze overeenkomst spreek je af onder welke voorwaarden het dienstverband wordt beëindigd. In de overeenkomst staan afspraken zoals:

  • Aanleiding voor het ontslag
  • Opzeg- en bedenktermijn
  • Transitievergoeding
  • Afspraken omtrent leaseauto en studiekosten

Wanneer beide partijen de overeenkomst ondertekenen, is (na het verstrijken van de bedenktermijn van de medewerker) het ontslag definitief.

Opstellen vaststellingsovereenkomst

Voor de definitieve vaststellingsovereenkomst moeten beide partijen het eens worden over de afspraken en voorwaarden omtrent het ontslag. Wij kunnen je adviseren in deze onderhandelingen. Vervolgens kunnen we je helpen bij het opstellen van een waterdichte vaststellingsovereenkomst.

Ontslagprocedure – Naar de rechter

Als beide partijen het eens worden over de vaststellingsovereenkomst en het ontslag, kan er getekend worden en is het daarmee afgesloten. Worden jullie het niet eens? Dan kan een rechter hierover beslissen.

De dossiers die wij in aanloop naar een procedure opbouwen, zijn al op de juiste manier ingedeeld. Deze kunnen zonder aanpassingen doorgestuurd worden naar een advocaat. Mocht het zo ver komen, heb je dus al je documenten goed op orde en kun je het dossier eenvoudig overdragen. Je kunt hierbij gebruik maken van een van de gespecialiseerde advocaten in ons netwerk. Je kunt natuurlijk ook zelf een advocaat inschakelen.

Conflictbeheersing & Dossieropbouw

Wil je de arbeidsovereenkomst verbreken vanwege een conflict met een medewerker? Wellicht kunnen jullie er nog op een andere manier uit komen. Lukt dat niet? Dan kun je altijd nog overgaan tot dossieropbouw of ontslag. Bekijk onze pagina over conflictbeheersing voor meer informatie.

Is disfunctioneren de aanleiding voor het ontslag? Dan moet je dit als werkgever kunnen aantonen. Dit doe je in de vorm van een (uitgebreid) dossier. Hierin neem je schriftelijke bewijstukken op, waarmee je aannemelijk kunt maken dat de medewerker niet goed functioneert. Wij kunnen je helpen bij het aanleggen van zo’n dossier. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze pagina over dossieropbouw voor meer informatie.

Laagdrempelig juridisch advies

Wij combineren onze juridische kennis met HR ervaring voor effectieve interventies en een menselijke aanpak. Hierdoor kunnen wij je voorzien van praktisch en laagdrempelig juridisch advies. Het is dus niet altijd nodig om naar een advocaat te stappen. Daar kunnen wij je ook bij helpen.

Juridisch advies op maat

Wil je de arbeidsovereenkomst met een medewerker beëindigen? Of zit je met een andere arbeidsrechtelijke vraag? We helpen je graag verder met juridisch advies op maat. Ontdek hoe wij je verder kunnen helpen.